Vad händer i Gnosjö

Vad händer i Gnosjö

Marieholms kanalen 100 år

NyheterPosted by Lars-Åke Magnusson Sunday, June 06 2010 18:09:25

Idag har Mariholmskanalen och båda nyrenoverade hamnarna i Hillerstorp och Marieholm invigt med pompa och ståt.

Landshövdingen deltog hela dagen i invigningar och kanalfärden upp till Marieholm, dagen inleddes i Hillerstorps hamn med en ekumenisk gudstjänst av kyrkorna. ca 300-400 människor hade mött upp till samlingen

Lars invigde hamnen och fick ett uppdrag som kurir av näringslivet i Hillerstorp att ta med ett konstverk till entreprenörerna i Marieholm, som bestod av en ram av järn föreställande tre eklöv samt tre järnkulor, med innebörden av en treenighet.

Därefter bordades Svalan II för färd upp till Marieholm, ett stopp för lunch gjordes i Nybygget och visning av gjuteriet Nyby.

När båten kom upp till bruket var det fullt av människor som tog emot kanske upp emot 5-600 hundra "fanatsiskt" Nästa invigning tog vid för hamnen i Mariehol och överlämnandet av konstverket, de båda orterna var nu formellt ihopknutna igen.

Vid gamla fabriken blev det Nationaldagsfirande flaggor delades ut och Lars E talade om Sverige som vårt gemensamma land där alla oavsett ursprung ska känna sig delaktiga och hemma. Han talade sig varm om våra nysvenskar ska känna sig som Svenskar och att det är deras land med.

Efter visning av smedjan och den nyrenoverade kniphammaren så var det dags för festivalbakelse från Bernts mmmmm. med kaffe. en lång och fin dag gick mot slut där jag känner att det blev den fest och glädje över Projekt Kulturarv Marieholm som vi förväntat oss.

  • Comments(0)//blogg.gnosjo.eu/#post180